ile zarabia się na kwaterze / pensjonacie w górach?
ile zarabia się na kwaterze / pensjonacie w górach?
ktos wie jak to policzyć ? jakie są koszty stałe i na ile możnaby oszacować przychody?
mysle o 8 pokojowym domu - takie kwatery np. w szklarskiej porębie?
dzieki za odp..
mysle o 8 pokojowym domu - takie kwatery np. w szklarskiej porębie?
dzieki za odp..
-

bart - Posty: 28
niestety aż takim ekonomistą nie jestem, ale wiem że własny biznes w górach się opłaca, ponieważ tam zawsze się jeździ, i w zimie i w lato, nie jest to miejsce sezonowe. dowiadywałam się nawet w tym roku o zakup ziemi w Milówce, to zależy od ilości jaką chce się kupić za metr2 trzeba zapłacić 30 -40 zł. czyli wcale nie tak dużo, a jeśli chodzi o domki, to drzewo w górach też jest tanie, można zbudować kanadyjki 
- agnieszka***
Każdy może sobie otworzyć swój prywatny biznes
i może zarabiać krocie
Ja osobiście nie jestem zainteresowana
A jakie jest Wasze zdanie czy odważylibyście się rozkręcić własny biznes w górskiej krainie
proszę o opinie -droga koleżanko"agnieszko***" i szanowny kolego "helperku"? 
i może zarabiać krocie
Ja osobiście nie jestem zainteresowana
A jakie jest Wasze zdanie czy odważylibyście się rozkręcić własny biznes w górskiej krainie
-

viola88viola - Posty: 380
dlaczego nie? jakby dobrze zagospodarować hotel, i przyjmować gosci przez cały rokto się opłaca. Ja bym mogła się tego podjąć, bo studiuje zarządzanie w przedsiębiorstwie turystycznym.
- agnieszka***
fajnie
DZiękuję za odpowiedz!
życzę powodzenia w kręceniu biznesu
A ciekawe jak kolega "helper" nam odpowie?
DZiękuję za odpowiedz!
życzę powodzenia w kręceniu biznesu
A ciekawe jak kolega "helper" nam odpowie?
-

viola88viola - Posty: 380
Nawiązując do mojej poprzedniej odpowiedzi to w przyszłości myślę własnie o rozkręceniu jakiegoś biznesu, m.n=in bazy noclegowej, ale nie wiem czy o będą góry, pożyjemy, zobaczymy...
- agnieszka***
witam, napewno własny interes w górach to alternatywa. Sami spóbowalismy i od dobrego roku mieszkamy w górach prowadząc pensionat. Ale pamientajcie to także cięrzka i pochłaniająca czas praca.
Nic się nie dzieje samo, a napewno warto zaryzykować i .... hop , w gory.
pozdrawiam Wszystkich !!!

pozdrawiam Wszystkich !!!
Szczyrk - Miasto do którego przyjechaliśmy i już zostaliśmy.
- Anioł
Podobnie, jak Anioł, mieszkam w Szczyrku!
Anioł napisał(a):witam, napewno własny interes w górach to alternatywa. Sami spóbowalismy i od dobrego roku mieszkamy w górach prowadząc pensionat. Ale pamientajcie to także cięrzka i pochłaniająca czas praca.
pozdrawiam Wszystkich !!!![]()
I myślę, że pensjonat tutaj może być formą pracy, pod warunkiem, że drugie z małżonków ma inną (niezależną) pracę - taką, na w razie "w".
Przez dwa lata w Szczyrku nie było zimy - wszyscy, którzy w tym okresie spełnili swoje marzenia i kupili "pensjonaty" w górach (np. w Szczyrku) nie mają teraz zbyt szczęśliwej miny (mieszkam tu od kilku lat i parę takich osób znam). Nie dość, że zainwestowali całe swoje oszczędności, nie dość, że wzięli kredyt, do tego trafili na 2-letni okres bez zimy i krach finansowy na świeci. Rewelacja, ale jakby tego było za mało, to jeszcze czytają w prasie ogólnopolskiej, jak to się góralom w głowach poprzewracało (jacy z nich górale), bo zamiast wymyślać i biadolić, że nie ma śniegu, powinni pomyśleć o innych atrakcjach dla gości zimą (ja proponuję kanał: Żylica-Bałtyk i wczasy w górach dla polskich morsów).
Ale to tak na marginesie.
Usiłując spełniać swoje marzenia należy bardzo uważać, na wszelkie możliwe skutki podejmowanych decyzji.
Pozdrawiam
- Rena_
Re: ile zarabia się na kwaterze / pensjonacie w górach?
Kwatery to bardzo dobry biznes, oczywiście wiąże się to na początek z dużym kosztem ale później to już z samej górki. Jak chce się otwierać pensjonat to najlepiej wcześniej zostać rolnikiem, Pensjonat działa na zasadzie agroturystyki, czyli żadnych opłat, żadnego podatku a co najważniejsze nie płacisz Zusu tylko mały Krus
mój blog, temat praca itp wzory CV, podania, rozmowa
-

jaromir - Posty: 3
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość