Walentynki w Górach...

wyznaj miłość na forum, zapytaj, opowiedz...

Walentynki w Górach...

Postprzez viola88viola » Pn sty 21, 2008 11:28 am

Może warto Walentynki 2008 spedzić w górach...
Obrazek
"Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"
"Miej serce i patrzaj w serce"
viola88viola

Postprzez viola88viola » Pn sty 21, 2008 11:34 am

Ja zastanawiam się nad spędzeniem niezapomnianych chwil w wyjątkowej atmosferze!

Hotel *** w Bieszczadach - w programie: kolacja we dwoje, specjalnie udekorowany stół, muzyka na żywo, impreza przy muzyce, DJ, karaoke, zabawy i konkursy, pokaz artystyczny, nocleg, kwiaty i świece w pokoju, łazience, śniadanie. W cenie kulig!

www.concepta.com.pl

A jak Wy planujecie walentynki 2008?

Obrazek
viola88viola

Postprzez viola88viola » Pn sty 21, 2008 11:37 am

Walentynki Chełmińskie :lol:

VII Obchody Dnia św. Walentego w Chełmnie - mieście zakochanych oraz I Ogólnopolski Festiwal Piosenki Miłosnej - Rynek w Chełmnie 14 lutego 2008r. Chełmno od sześciu lat nazywane jest Miastem Zakochanych, a to za sprawą przechowywanych od stuleci w kościele farnym pw. Wniebowzięcia NMP relikwii św. Walentego oraz corocznie obchodzonego w dniu 14 lutego Dnia Świętego Walentego.

Relikia św. Walentego, to nieznaczna cząstka głowy tego Świętego - wielkości około dwóch palców. Umieszczona jest w srebrnej puszce w kształcie regularnego ośmioboku, wysoka na jedną stopę, waży około trzy funty, którą zamyka przeszklona kopuła i dzięki temu relikwia może być podziwiana. Relikwia, która prawdopodobnie trafiła do Chełmna już w średniowieczu, od dawna słynęła z cudów. W 1630 roku Jadwiga z Czarnków Działyńska wraz z córką z wdzięczności za pomoc w uzdrowieniu za przyczyną św. Walentego kazała wykonać wspomniany relikwiarz. W roku 1715 w Farze chełmińskiej księża misjonarze przeznaczyli św. Walentemu nowy osobny ołtarz, istniejący do dziś. Obraz nad nim przedstawia scenę ścięcia tego męczennika. W XVIII i XIX wieku relikwie św. Walentego były związane również z kościołem św. Ducha. Czczono je podczas dwóch odpustów. Pierwszy przypadał właśnie na dzień 14 lutego. W wigilię tego odpustu przenoszono relikwiarz głowy św. Walentego z Fary do kościoła św. Ducha, gdzie był wystawiany u wielkiego ołtarza. Wierni śpiewali pieśni i odmawiali litanie do św. Walentego. Wiele osób przynosiło również dary. Jeden z księży podawał relikwiarz do ucałowania. Natomiast od samego rana 14 lutego w kościele św. Ducha odbywało się kilka mszy św., m.in. wotywa z wystawieniem oraz nieszpory, podczas których również można było ucałować szczątki męczennika. Całość uroczystości kończyła procesja z kościoła św. Ducha do Fary. Drugi odpust przypadał na drugi dzień Zielonych Świątek. Wierni uczestniczący w tych uroczystościach dostępowali odpustu zupełnego. Z początkiem XIX wieku kościół św. Ducha zaczął podupadać także cześć oddawana męczennikowi znacznie utraciła na swym znaczeniu i na zewnętrznej wystawności. Z czasem odeszła nawet w zapomnienie. 14 lutego 2002 roku, prawie po 200 latach, relikwie Świętego Walentego ponownie zostały wystawione. Dziś, mając tak niezwykłe pamiątki po św. Walentym, miasto ponownie ożywia pamięć o nim i promuje Chełmno jako miasto zakochanych.Z tej okazji 14 lutego organizowana jest impreza pod nazwą Walentynki Chełmińskie - obchody dnia św. Walentego.

Program 14 lutego 2008 r.: od 12.00 - wystawienie relikwii św. Walentego w kościele farnym Wniebowzięcia NMP 14.30 - Chełmno miasto zabytków i zakochanych - otwarcie wystawy z III Ogólnopolskich Warsztatów Plenerowych Studentów Architektury - sala mieszczańska ratusza /Rynek 28/ od 15.00 - na rynku - koncerty zespołów muzycznych i laureatów I Ogólnopolskiego Festiwalu Piosenki Miłosnej oraz zespołu IRA - rozstrzygnięcie konkursów m.in.: Najpiękniejsza witryna walentynkowa - ułożenie walentynkowego serca 19.00 - msza św. w intencji małżonków i jubilatów kościół pw. Wniebowzięcia NMP 20.30 - Jazzowe pory roku dla zakochanych koncert w wykonaniu kwartetu jazzowego Wojciecha Mrozka i Quartetu Prima Vista Sala koncertowa Państwowej Szkoły Muzycznej I st. ul. Świętojerska 3, Chełmno

Obrazek

Obrazek[/b]
viola88viola

Postprzez helper » Åšr sty 23, 2008 9:19 am

ja jeszcze się zastanawiam gdzie spędzę Walentynki :lol:
Jak piszÄ™ to wiem.
Jak wiem to wiem na pewno.
"Kiedy kobieta kocha,przebacza wszystko,a kiedy nie kocha,nie przebacza nawet cnót" H.de Balzac

Obrazek
helper

Re: Walentynki w Górach...

Postprzez zywczyk » Wt lut 02, 2010 12:57 pm

Widzę temat dawno nie odwiedzany ale chwaciłbym zasięgnąć waszej opinii. Znalazłem Informację, że do Gorczańskiej Chaty (http://gorczanskachata.blogspot.com/) warto przyjść na walentynki. Z tego co wiem to chatka studencka i ponoć jest tam fajny klimat. Czy ktoś z was wie możne coś więcej ?
zywczyk

Re: Walentynki w Górach...

Postprzez Gość » Wt lut 16, 2010 2:36 pm

zywczyk napisał(a):Widzę temat dawno nie odwiedzany ale chwaciłbym zasięgnąć waszej opinii. Znalazłem Informację, że do Gorczańskiej Chaty (http://gorczanskachata.blogspot.com/) warto przyjść na walentynki. Z tego co wiem to chatka studencka i ponoć jest tam fajny klimat. Czy ktoś z was wie możne coś więcej ?

Wygląda nieźle, ale nie byłem więc nie pomogę.

Pozdrawiam

Ostatnio przesunięty w górę Wt lut 16, 2010 2:36 pm przez: Anonymous.
Gość

Powrót do miłość w Górach

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość